Pragotron quartz óravezérlő modul v2

Továbbfejlesztett funkciók és a korábbi modell korlátainak kiküszöbölése. Ezen okok miatt jött létre ez a második verzió. Felhasználói visszajelzések alapján úgy döntöttem, hogy jelentős átalakításokat végzek a korábbi konstrukción, ami már egy szélesebb körű felhasználást tesz lehetővé a korábbi modellhez képest, melyek azért voltak korlátai. Ide tartozott többek között a limitált tápfeszültség, mely 6-12V közé korlátozódott, így sok 24V órához nem volt alkalmazható.

A legtöbb óramechanika képes feszültségmentes állapotban is stabil helyzetben maradni, így felesleges az óramű tekercseinek állandó feszültség alatt tartása, ami jelentősen növeli a fogyasztást. Mivel a modul minimális energiaigénye mellett az óramű tekercsein már nem folyik áram állandóan, így ez a verzió már akkumulátoros felhasználásra is sokkal inkább alkalmas. Ezen szempontok alapján készült el ez az újabb óravezérlő modul.

Működés

Első és legfontosabb szempont volt, a tápfeszültség tartomány jelentős kiszélesítése a minél szélesebb körű felhasználhatóság miatt. Mivel a pragotron órák egy jelentős hányada 24V-os feszültséggel működtethető, így egy olyan megoldást kellett találnom, ami lehetővé teszi az ilyen órák meghajtását is. A korábbi, egyszerű 78L05 feszültségstabilizátoros táp helyett egy kapcsolóüzemű feszültségkonverter került kialakításra a modulon, melynek bementi feszültségtartománya 5-45V közé esik. Ezzel megoldottá vált a 6, 12, és 24V-os órák vezérlése.

A mikrokontroller cseréjére is szükség volt, hiszen a korábbi modulnál alkalmazott alacsony lábszámú típus kivezetése már nem volt elegendő, hiszen a funkcionalitás terén is jelentős átalakítások történtek. Az új modul vezérlését már egy PIC18F14K22 mikrokontroller végzi. A szoftver ebben az esetben is assembly nyelven írtam és a korábbi modellnél már bevált szoftveres vezérléstechnikát alkalmaztam. A vezérlőkör itt már 3,3V-ról üzemel, így biztosítva a stabilabb tápfeszültséget alacsonyabb bemeneti feszültség alkalmazása esetén is. A kapcsolóüzemű tápegység a veszteségeivel együtt még 6V-os betáp esetén is képes stabil 3.3V-ot biztosítani a mikrokontroller számára.

Másik lényeges szempont volt az impulzusos vezérlés megvalósítása. Ehhez már egy integrált H hidas meghajtóáramkört használtam fel, hiszen a kimenet kialakítása nagyon hasonlít egy hagyományos DC motor meghajtására. Mivel az ilyen jellegű áramkörök gyakran előfordulnak más alkalmazásokban is, nagyon sok egy chipben létező megoldás közül lehet válogatni. A vezérlőimpulzus időtartama 4 másodperc, azaz a vezérlés percenként kapcsol feszültséget az óra tekercseire, mely feszültség 4 másodperc után megszűnik és a kimenet 56 másodpercig feszültségmentes állapotba kerül. Ezzel az óra fogyasztása nagymértékben csökken, így már az akkumulátoros táplálás is megoldható anélkül, hogy az akku rövid időn belül lemerülne.

Vannak helyzetek, mikor egyes órákat elhelyezésükből adódóan körülményes mechanikusan beállítani. Emiatt beépítésre kerül a modulra egy nyomógomb, mely segítségével időzítésen kívüli impulzusokat lehet generálni. A gomb megnyomása pillanatában a vezérlés nullázza a percszámlálóját, így minden egyes manuális léptetés után a számlálás a nulladik másodperctől indul. A nyomógomb által generált impulzus hossza nincs definiálva, az a megnyomás időtartamával egyezik meg. Mivel sok esetben a vezérlőmodul közvetlenül az óra mögött kerül elhelyezésre és a óra nehezen elérhető helyre van felszerelve, lehetőség van egy távolabb elhelyezett nyomógomb bekötésére is.

A modul fogyasztási adatai csatlakoztatott óramű nélkül: 6V@7mA, 12V@6.5mA, 24V@6mA.

Továbbfejlesztési tervek

A nyomtatott áramköri kártya egy DCF vevővel felszerelt óravezérlés felépítését is lehetővé teszi. Mivel ehhez jelentősebb szoftveres fejlesztésre is szükség van, jelenleg csak a quartz vezérlésű változatok érhetőek el. Amint elkészül a DCF változat, az is ki fog kerülni a weboldalra.

Rendelés

A modul az alábbi képeken látható kivitelben megrendelhető.

Ára: 9900Ft

Rendelési kódja: EI-02001

Garancia: 2év

Raktáron van

MEGRENDELÉS

Pragotron modul v2