Fejlesztőlabor

Tervezés és gyártás képekben

A weboldalra sajnos nem minden munkám kerül fel részletes leírással. Ennek több oka is van. Egyrészt bizonyos fejlesztések esetében ezt nem tehetem, mert vagy titoktartás köt, vagy a megrendelő erre nem adott engedélyt. Sajnos az ilyen nem publikus munkáim között pedig egész komoly és komplex fejlesztések is megtalálhatóak. Másfelől vannak olyan gyártási, vagy nagyon egyszerű tervezési munkák, melyek mellé túl sok kommentárt nem igazán lehet írni, leginkább csak a végeredmény látványa lehet érdekes. Ezen munkákról külön beszámolót készíteni részletes leírással sajnos nem igazán lehet, az gyakorlatilag csak felesleges tartalomgenerálás lenne.

A fenti okok miatt hoztam létre ezt a bejegyzést, melybe összegyűjtöttem néhány fotót, ami az ilyen munkákhoz kapcsolódik és érdemesnek találom arra, hogy közzétegyem őket. A képek között megtalálhatóak egyéb fejlesztési fázisfotók, gyártási próbálkozások, technikailag érdekes megoldások, prototípus és sorozatgyártásaim végeredményei. Az itt megtalálható összes fénykép saját munkáról készült, melyeket nagyrészt én magam is terveztem. Előfordulhat, hogy egyes képekről érzékeny adatok ki lettek szerkesztve.

A lista fentről lefelé haladva időrendben visszafelé van rendezve.

Kollineár antenna készítése 868MHz frekvenciára

A következőkben egy kollineáris antenna készítését és behangolását fogom bemutatni 868MHz frekvenciára. Ez a korábbi, monopólus antennához képest szintén egy alacsony költségvetésű megoldás, ami szinte tényleg pár száz forintos befektetéssel megvalósítható néhány egyszerű hozzávaló felhasználásával. A monopólus antennához képes ennek már némileg bonyolultabb az elméleti háttere, ugyanakkor kis odafigyeléssel a gyakorlati kivitelezése kevésbé nehezebb.

Építésnél szintén a műhelyben fellelhető anyagokra hagyatkoztam. Kültéren sajnos jelen formájában nem igazán állna helyt, hiszen mérete és felépítése miatt eléggé sérülékeny. Ennél az antennánál a kedvező tulajdonságai miatt viszont már elgondolkodtam a burkolatba építésről, bár megfelelő anyagok hiányában ezt a kísérlet után végül nem tettem meg.

Monopólus antenna készítése 868MHz-re

A legegyszerűbb és egyben a legegyszerűbb antenna konstrukció. Kialakítása egy darab egyenes rúd, vagy vezeték, mely a földhöz képest merőelegesen áll. Az antenna fontos része a megfelelő méretű földelő felület is, így az egyenesen álló rész mellett ennek a kialakítására is figyelmet kell fordítani. Kíváncsi voltam, hogy mit lehet kihozni egy ilyen nagyon egyszerű felépítésű antennából, így építettem egyet és megmértem a jellemzőit.

Minimális költségráfordítást igényel az elkészítése és a legegyszerűbb anyagokból felépíthető. Mivel a cél leginkább csak az antenna kipróbálása volt, így a műhelyben fellelhető alkatrészekre hagyatkoztam. Ennek a konstrukciónak így, ebben a formában különösebb felhasználási célja nem lesz. Természetesen, kicsit profibb kivitelezés esetén, esetleg valamilyen burkolattal ellátva valószínűleg megállná a helyét, akár kültérre telepítve is.