Áramkör és prototípus fejlesztés

Egy elképzelés, jó ötlet, vagy terv, ne csak egy megfoghatatlan gondolat legyen. Ezeknek akkor van igazán értelmük, ha meg is valósulnak. Ha a megvalósításhoz nem áll rendelkezésre megfelelő szaktudás, vagy tapasztalat, esetleg eszköz, vagy kapcsolati háttér, igényeddel keress meg engem, hogy segíthessek! Több éves szakmai tapasztalatommal tudlak támogatni célod elérésében.

A szolgáltatásra elsőként a kapcsolat menüpontban található üzenetküldő segítségével jelezheted igényed. Arra kérlek, hogy egy pár sorban ismertesd az elképzelésed és írd le nekem azt, hogy melyek azok a részei a feladatnak, melyben segítséget tudnék nyújtani. Amennyiben részletes megbeszélésre is lehet szükség, online konzultáció keretében ezt rövid időn belül meg tudjuk valósítani.

Megrendelés folyamata

Az igényfelmérést követően, ha már minden paraméter tisztázott, elkészítek egy árajánlatot a kívánt készülék megtervezésére, illetve igény szerint a prototípus előállítására. Az igények felmérése és az árajánlat elkészítése díjmentes. Az árajánlat készítése során figyelembe veszem, ha esetleg nagyobb mennyiség gyártását tervezed, így akár már a szériagyártással kapcsolatos közelítőleges árakról is információkat tudok adni.

Az árajánlat kiadása minden esetben írásos formában történik. Amennyiben elfogadod az árajánlatot, onnantól a megbízást megrendelésként kezelem! Az árajánlat minden esetben tartalmazza a kért termék fejlesztési költségeit, valamint a prototípus előállítási költségét, illetve a tervezés és gyártás időtartamát. Az ott közölt adatok tájékoztató jellegűek, a fejlesztési folyamat közben azoktól indokolt esetben, előzetes egyeztetés során eltérhetek! Árajánlat elfogadásáról minden esetben írásban jelezd szándékodat!

A fejlesztési folyamat megkezdése előtt minden egyeztetett paraméter rögzítésre kerül, a folyamat alatt azoktól már csak közös egyeztetés alkalmával van lehetőség eltérni attól függően, hogy a folyamat milyen fázisban van. A paramétereken történő módosítás további költségnövekedést okozhat. Új ötlet alkalmazása már megvalósítás alatt lévő projektnél nem minden esetben lehetséges!

A megrendelés rögzítését követően egy projekt elkezdéséhez, - amennyiben a becsült végösszeg értéke meghaladja az 50 000Ft-ot - előleg fizetése szükséges. Ebben az esetben az előleg összegéről egy előleg számla kerül kiállításra, mely kiegyenlítését követően kezdődik csak meg az érdemi munka. Az előleg összege minden esetben egyedileg kerül megállapításra, a végösszeg számláján negatív tételként jelenik meg. Elállás esetén a végösszeget nem kell kifizetni, de az előleg már nem kérhető vissza! Az előleg bekérésével, csupán annyi a célom, hogy kiszűrjem a komolytalan megrendeléseket ezzel elkerülve a felesleges munkát. A nagyobb költségű megrendelések esetén a kifizetés előre meghatározott részletekben is történhet a munka előrehaladtával. Amennyiben a megrendelő fizetési kötelezettségének a megállapodás szerint nem tesz eleget, a megbízás egyes esetekben szüneteltethető, de akár vissza is mondható. Megrendelő részéről történő elállás esetén az addig kifizetett részletek vissza nem igényelhetőek!

Áramköri és szoftveres tervezés

Az esetek túlnyomó részében digitális vezérléstechnikai feladatok megoldására mikrovezérlős áramkörök kifejlesztése a gazdaságosabb, mivel utólagos változtatásokat is lehet az áramköri felépítés megváltoztatása nélkül eszközölni, illetve nagyban egyszerűsíti a hardveres felépítést. Ezen mikrovezérlők működtetése forráskód létrehozását igényli, melyet a fejlesztés részeként én hozok létre. Az ilyen módon létrehozott szoftver igény szerint több formában is megvásárolható. Az ezzel kapcsolatos részletes információkat a firmware fejlesztés szolgáltatás leírásában találod.

Fejlesztéshez, prototípus gyártáshoz kizárólag saját forrásból beszerzett, új alkatrészekből dolgozom, így elkerülve a kétes forrásból származó, kétes állapotú, esetleg használt alkatrészek alkalmazásából eredő hibákat. Ez alól kivételt képeznek az egyedileg gyártott, vagy ritka, elsősorban mechanikus alkatrészek, melyeket a megrendelő saját forrásból szerez be, vagy gyártat le.

Komplett áramkör kifejlesztése során megegyezés szerint készülhet prototípus. Erre általában szükség van ahhoz, hogy az újonnan készülő áramkör tesztelhető, mérhető legyen. Amennyiben a megrendelés tárgya csak egy kapcsolási rajz, esetleg egy firmware kód megírása és ezek elkészítése kísérleti panel segítségével is kivitelezhető, akkor nem kitétel a prototípus legyártása és összeszerelése, így a fejlesztés ára csökkenthető.

A fejlesztési munka során minden esetben készül dokumentáció, viszont ezt csak kérésre csatolom a megrendelés mellé. Külön díja nincs, csupán azért kell ezt külön kérni, mert vannak olyan megrendelők is, akiknek erre nincs szükségük.

Az egyedi igények alapján gyártott termékeknél felhasználásuktól függően esetenként szükséges lehet minősítő cég általi bevizsgálásra. Ilyen vizsgálatokat én nem végzek és nem végeztetek! A bevizsgálást szükség szerint a megrendelő saját költségén a megfelelő szerveknél elvégeztetheti. Erre csak abban az esetben van szükség, ha a megrendelő üzletszerűen kereskedni kíván a termékekkel.

Nyomtatott áramköri panelek tervezése

Lehetőség van csak nyomtatott áramköri tervek igénylésére is meglévő kapcsolási rajzok alapján. NYÁK terv készítésének alapvető feltétele egy olyan áramköri dokumentáció, mely tartalmazza az elvi kapcsolási rajzot, valamit az alkatrészekre vonatkozó tokozási paramétereket és egy rövid leírást arról, hogy az áramkör hogyan működik, kritikus helyeken a működési frekvencia, illetve az átfolyó áram, vagy feszültség nagyságának megadása fontos lehet a vezetősávok kialakítás miatt.

Tervezés előtt mindig az áramkör bonyolultságát figyelembe véve kerül megválasztásra a rétegek száma. Egyszerűbb áramkörök esetében általában mindig egyoldalas terv készül. Nagyobb, illetve bonyolultabb logikai hálózatot, több integrált áramkört tartalmazó modulok kétoldalas panelre készülnek. Többrétegű tervezés is megvalósítható, de a kétoldalas megoldások nagyrészt megfelelnek az általános igényeknek.

Amennyiben a megrendelő semmilyen paramétert nem határoz meg a tervezés előtt, azon paraméterek felől minden esetben a tervező dönt. Lehetőség van rögzítési pontok megadására is. Fontos! Amennyiben nincs megadott rögzítőpont, úgy szerelésre alkalmas furat nem kerül kialakításra a NYÁK lapon! Meghatározható a NYÁK lap mérete és alakja is. Amennyiben nincs meghatározott méret, vagy forma megadva, úgy a NYÁK lemez alapértelmezetten négyszög alakú lesz, a tervezési szempontból megfelelő mérettel. Lehetőség van az alkatrészek geometriai méreteinek figyelembevételével fix alkatrész pozíciókat, illetve irányadó elhelyezési paramétereket megadni. Bizonyos alkatrészek hűtést igényelhetnek működés során, így külön kérhető, hogy adott típusú alkatrészek a panel szélére kerüljenek, illetve tervezéskor legyen kialakítva hely hűtőborda számára. Áramköri lapra tervezett borda esetén szükséges a borda típusa, vagy geometriai adatainak megadása. A hűtőborda szükségességéről már meglévő kapcsolási rajzból történő paneltervezés esetén mindig a megrendelő dönt. Bizonyos alkatrészek pozíciói (kapcsolók, nyomógombok, érzékelők, visszajelzők, stb.), ill. elhelyezésük is előre megadható.

Összetettebb kapcsolási rajz esetén, illetve a legjobb szerelhetőség szempontjából az áramköri terv részekre tagolható, és a részegységek külön, modulos rendszerben több NYÁK lapon is létrehozhatóak. Alapesetben minden ami a kapcsolási rajzon rajta van, egy darab panelra kerül. Nagyfrekvenciás, rádiótechnikai nyomtatott áramkörök tervezését nem vállalom, mivel ezek speciális kialakítást igényelnek.

A tervezési költségek meghatározása, az alkatrészlábak, a furatok mennyisége, a rétegek száma, valamint a megrendelő általi megkötések figyelembe vétele alapján történik. Ennek megállapítása minden esetben az áramkörre szabott, egyedi árajánlat keretén belül történik.

Amennyiben szerelés, beültetés nélkül, csak nyomtatott áramköri lapot szeretnél gyártatni, ajánlom áttekintésre a kis szériás gyártásról szóló ismertetőt, ahol bővebb információkat találsz a gyártás feltételeiről és folyamatáról.