Hardver és firmware fejlesztés

Az egyedi fejlesztés, tervezés része szokott általában lenni az adott hardvert működtető programkód megírása is abban az esetben, ha a projektben alkalmazásra kerül egy, vagy több mikrokontroller is. Természetesen az ilyen egyedi fejlesztések alapvető része az tárgyalt szolgáltatás. Előfordulhat viszont olyan szituáció, hogy a hardver már meg van tervezve, adott esetben már el is van készítve, vagy ezt a feladatot előzetes egyeztetés alapján maga a megrendelő készíti el és az év feladatom csak az, hogy az adott hardverbe beépített mikrokontroller kódját készítsem el.

Amennyiben tesztelésre alkalmas hardver áll rendelkezésemre igazából nincs akadálya annak, hogy az áramköri tervezést és építést átlépve, már egy kész hardverre írjam meg a kívánt kódot. Ebben az esetben viszont az áramkör megtervezése előtt egyeztetésre van szükség a mikrovezérlő kiválasztásával és áramkörbe illesztésének kialakításával kapcsolatban. Bizonyos esetekben teljes prototípus fejlesztés, illetve csak a firmware kifejlesztése során a végtermék tartalmazni fog egy szoftveres produktumot, mely elengedhetetlen a létrehozott eszköz működtetéséhez, ugyanakkor egyedülálló szellemi termékként attól különválasztható, illetve több formában is átadható a megrendelő részére. Költségek tekintetében alapvetően három formában történhet a firmware átadása.

Első esetben a kód átadása indirekt módon, a kontrollerbe programozva történik a hardverrel együtt. Ezt a megoldást tartalmazza a fejlesztési alapár. A betöltött kód a programmemóriából már nem olvasható vissza, csak és kizárólag az elkészült áramkör működtetését végzi. Ebben az esetben fejlesztési többletköltség nélkül lehetőség van egységáron további, előre programozott mikrovezérlők megrendelésére is abban az esetben, ha az elkészült áramkörből a megrendelő több darabot is szeretne készíteni.

Azok számára, akik rendelkeznek firmware betöltéshez szükséges programozó eszközzel, illetve önmaguk is képesek a megtervezett áramkör gyártására, gyártatására, összeszerelésére, sokkal kényelmesebb lehet az a megoldás, ha rendelkeznek a betölthető firmware kóddal. Fejlesztési felár ellenében kérhető a forráskód gépi formátumú változatának mellékelése a tervezési dokumentációhoz, így az általam létrehozott kód tőlem függetlenül, korlátlan alkalommal másolható további hardverekbe. Ez egy olcsó, ugyanakkor korlátozott megoldás a kód felhasználására, mivel ebben a formátumban a szoftver csak másolható, de nem módosítható. Legtöbb esetben azonban a sorozatgyártáshoz ez már elegendő.

Átprogramozáshoz, további fejlesztések céljából igény lehet a firmware kód megvásárlására is. Ehhez már elengedhetetlenül szükséges a forráskódot birtokolni. Megfelelő jogíj megfizetése ellenében természetesen lehetőség van a forráskód megvásárlására is, mely ugyan jóval nagyobb összeg a gépi kódhoz képest, viszont korlátlan módosítási lehetőséget és nagyfokú biztonságot ad a megrendelő számára arra az esetre, ha az általam fejlesztett programot nélkülem szeretné átalakítani, bővíteni. Ebben az esetben én teljes egészében lemondok a forráskódról, annak szerzői és tulajdonlási jogáról. A kiadást követően a kód további fejlesztését külön megegyezés esetén ugyan még vállalhatom, de az átadás után már semmiféle kötelezettségem és felelősségem nincs annak felhasználását és továbbfejlesztését illetően.

A firmware-t illető igényeket a megrendelés előtt, már az árajánlat kérés során szükséges jelezni!