november 2015

Programozható (vadetető) időzítő modul 4

Egyedileg épített szóróegység vezérléséhez, illetve egy már meglévő etetőben tönkrement vezérlőelektronika kiváltására alkalmas az alább bemutatásra kerülő időzítő modul. Az első példány 2012. év januárjában készült egy egyedi megrendelés alapján. A kezdetleges vezérlő az elmúlt évek során több hardveres és szoftveres fejlesztésen esett át, míg végül elérte a jelenlegi állapotot. A fejlesztéseket egyrészt a műszaki paraméterek folyamatos javítása, másrészt a felhasználók visszajelzései, újabb igényei inspirálták.

A modul kialakításának köszönhetően a legtöbb, már meglévő vadetető szóróegységbe beépíthető, illetve ezen túlmenően más célra is felhasználható, ahol naponta szükséges azonos időpontokban elindítani, működtetni valamit. Ilyenek lehetnek például az automatizálható itatók, etetők, öntözőrendszerek, adagoló szerkezetek.

Komplett, programozható digitális időkapcsoló

Korábban készítettem komplett ütemadókat azok számára, akik kevésbé értenek az elektronikához, illetve nem akarnak, vagy nem szeretnének szerelgetéssel foglalkozni. Nekik készült egy kompakt kis eszköz, ami széles körben alkalmazható időzített feladatok ellátására. Ugyan a kereskedelemben is kaphatóak különféle időrelék és időkapcsoló eszközök, viszont azok egy része, ami nagyon olcsó, az általában hamar el is romlik, nem megbízható, vagy nem tesz lehetővé precíz beállítást, időzítést, a drágábbak pedig hát bármennyire jók is, sokba kerülnek és azok többségére sincs egy évnél több garancia, ha esetleg elromlanak, akkor javíttatni nem igazán lehet őket.

A régebben készült ütemadók előállítása viszonylag nehézkes volt, alkatrész és szerelési problémák miatt így csak egy széria készült belőle. Ahogy kifutott az utolsó darab, nem készült újabb belőle, mivel több ponton is át kellett gondolni a kialakítását. Nem is az elektronikai egységgel volt probléma, hanem a burkolatba szereléssel és a külsőségek minőségi kialakításával.

Elalvásgátló autósok számára

Egy informatikai cég által fejlesztett mobilalkalmazás kiegészítéseként készült el ez a kicsi és viszonylag egyszerű elektronikai egység, mely gyakorlatilag egy DTMF jelre aktiválható kapcsoló.

Egy mobiltelefonon futó alkalmazás a felhasználói felületén valamennyi funkciót képes megvalósítani, mely azt a célt szolgálja, hogy a sofőr ne aludhasson el a volán mellett vezetés közben. Abban az esetben, ha ez mégis bekövetkezne, arra már egy ilyen program nem képes, hogy egy ébresztő jelzésen túl be is tudjon avatkozni a folyamatokba. Szerencsésebb esetben a jelzése felébreszti a sofőrt, így a baj elkerülhető. Szerencsétlenebb esetben előfordulhat, hogy a jelzés ellenére sem reagál az autó vezetője. Ez akár egy hirtelen rosszullét miatt is bekövetkezhet. Ilyen esetben az autót célszerű valamilyen automatizált módon leállítani.

R2D2 LED display vezérlőmodul fejlesztés

Az R2D2 projekt részeként a szenzor panel kifejlesztését követően a roboton elhelyezett LED kijelzők és fények vezérlésén még nem dolgozott senki, így ennek az egységnek a kifejlesztését is én végeztem. A szenzor panelnél megismert kommunikációs protokollt kellett ebben az esetben is alkalmazni, így ezzel az előnnyel már hamarabb el tudtam készülni a munkával, mintha még akkor ismerkedtem volna a feltételekkel.

A robot több pontján is szükséges volt visszajelző fények, kijelzők, környezeti megvilágító lámpák alkalmazása. Ezek korszerűen és túlnyomó részben intelligens RGB LED diódákkal valósultak meg. Mivel az elektronikai rendszer modulokból áll össze és a robot minden egyes alsóbb szintű feladatának ellátásáért egy-egy modul gondoskodik, ezeket a különálló rendszereket egy felsőbb intelligencia irányítja, kérdezi le. A kommunikációra egy RS485 busz lett kialakítva, melyhez részletes kommunikációs specifikáció került kidolgozásra, így mindenki egymástól függetlenül tudott dolgozni a saját feladatán, csupán alkalmazkodni kellett ezen specifikációban leírtakhoz, melyek betartása garantálta azt, hogy az összekapcsoláskor minden egység hibátlanul tudjon dolgozni.

Linear Modular DC kameramozgató rendszer

A korábbi time-lapse fotózáshoz fejlesztett Linear Basic kamerasín vezérlőrendszer folytatásaként 2014. év tavaszán kezdődött egy hasonló, de jóval nagyobb tudású rendszer fejlesztése. A korábbi projektnél kialakult leosztás szerint ebben a munkában is a teljes elektronikai fejlesztését kaptam feladatul, viszont az elvárások és a technikai követelmények hatalmasat ugrottak.

A Linear Basic sín egy egytengelyes kameramozgató megoldás volt, ráadásul egy helyen volt mind a mozgatást végző motor, mind pedig a vezérlőelektronika és a beállítás, paraméterezés is a helyben kialakított kezelőfelületen működött. Ezzel szemben ennél az új moduláris rendszernél 5 tengelyt kellett valós időben szinkronizáltan vezérelni. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy minden hardveres periféria különálló szerkezeti modulban kapott helyet, így az összeköttetésükről is gondoskodni kellett, mindezt egyetlen szál vezeték felhasználása nélkül. A rendszert manuális pad segítségével, illetve egy tabletre megírt célalkalmazás segítségével is tudni kellett vezérelni, ezért Wi-Fi kommunikáció kialakítására is szükség volt.

Többszöri egyeztetés és megbeszélés után összeállt egy nagyon részletes technikai specifikáció arról, hogy a rendszernek mit kell tudnia és hogyan kell működnie. Egy pár fontos szempont: